۶/۰۷/۱۳۹۱


امریکای اوباما در سال 2016
دینش دسوزا، 2012، امریکا


اوباما 2016 
برگردان مقاله فیگارو، روزنامه دست راستی فرانسه
محسن قادری

برگردان این مقاله به قصد تایید یا رد این فیلم نیست بلکه برای تاکید بر این موضوع است که این فیلم که بر پایه الگوی تئوری توطئه بنا شده در زمانه ای ساخته شده است که امریکا به انتخابات ریاست جمهوری خود نزدیک می شود و افکار عمومی آن تشنه دریافت های تازه درباره آینده سیاسی کشور خود و نقش سنتی آن در مناسبات جهانی است. الگوی تئوری توطئه که از الگوهای محبوب مستند سازان سیاسی است و مایکل مور نیز یکی از شناخته شده ترین چهره های آن محسوب می شود در تحلیل مسائل از دست های پنهان در سیاست سخن می گوید و معتقد است ریشه تمام مشکلات سیاسی و اجتماعی یک کشور در عملکرد یک فرد یا نهاد مشخص نهفته است و راه حل را در حذف یا کنارگیری این شخص یا نهاد می داند. ابزار اصلی اقناع مخاطب در این گونه فیلم ها ایجاد حس ترس در مخاطب با برانگیختن احساس خطر قریب الوقوع برای آینده سیاسی یک کشور است.  در مورد این فیلم شاید بتوان گفت که یکی از مهم ترین اهداف آن مبارزه تبلیغاتی به منظور بهره گیری از یک موقعیت حساس تاریخی (انتخابات ریاست جمهوری امریکا) برای حذف رقیب از صحنه باشد.

با این مستند که حمله شدیدی به باراک اوباماست، دینش دسوزا به مایکل مورِ محافظه کاران تبدیل می شود.

 اگر میت رامنی این هفته در شهر تمپا در فلوریدا موفق به برانگیختن توده های جمهوری خواه نشود فیلم مستند « امریکای اوباما در سال 2016 » به این امر نائل می شود. « امریکای اوباما در سال 2016 » مستند ضد اوبامای دینش دسوزا که در اصل نویسنده مقالات سیاسی است و اصالت هندی دارد تا حدی حکم « فارنهایت 9/11 » را برای محافظه کاران پیدا کرده است. در آن فیلم، مایکل مور حمله به عراق را مورد انتقاد قرار می داد. کارگردان این فیلم نیز گفته است که از مایکل مور کارگردان چپ گرا و اثر او الهام گرفته است.

« امریکای اوباما در سال 2016 » در ژوییه امسال در سالنی در شهر هوستون در تگزاس بدون جار و جنجال رسانه ای به نمایش در آمد و سه هفته بعد نمایش آن در 10 سالن دیگر دنبال شد. در آخر این هفته پخش آن در 1090 سالن در سراسر امریکا ادامه یافت که حدود ده سالن آن در شهر تمپا قرار داشت. فروش این فیلم در ظرف شش هفته به رقم 9.2 ملیون دلار رسید که برای یک فیلم مستند رکورد محسوب می شود. هرچند این رقم از رقم فروش 119.2 ملیون دلاری « فارنهایت 9/11 » در سال 2004 فاصله بسیار زیادی دارد اما تاکنون هیچ مستندی در پشتیبانی از محافظه کاران به چنین موفقیتی در امریکا دست نیافته است. دینش دسوزا برای ساخت فیلم خود از حمایت مالی جرالد مولن تهیه کننده فیلم « فهرست شیندلر » ساخته استیون اسپیلبرگ برخوردار بود

اگر حرف کارگردان فیلم را قبول داشته باشیم امریکاستیزی رییس جمهور کنونی امریکا ریشه در استعمار ستیزی پدرش دارد. گفتار فیلم چنین می گوید : « همه چیز در اتوبیوگرافی او - رویای پدرم - بیان شده است ». کارگردان برای اعتبار بخشیدن به نظریه خود با کارشناسان، روان شناسان و حتی نزدیکان رییس جمهور و از جمله برادرش جورج در کنیا گفت و گو می کند. دسوزا به موضوعات جالب دیگری چون خوشنودی رسانه های امریکا به باراک اوباما در سال 2008 اشاره می کند. اما این تنها موضوعی نیست که به آن پرداخته شده است. کارگردان در توضیح امریکا ستیزی رییس جمهور کنونی به امتناع او برای جلوگیری از دست یابی ایران به بمب اتمی اشاره می کند. او می گوید که رییس جمهور امریکا محصول خالص صهیونیست ستیزی است و برای اثبات این نظریه به سخنرانی او در سال 2009 در قاهره ارجاع می دهد که وی در آن سخن از « احترام » و « درک متقابل » میان امریکا و اسلام به میان می آورد. 

به اعتقاد دینش سوزا باراک اوباما یک فکر بیش تر در ذهن ندارد: تضعیف امریکا برای اینکه غلبه اش بر دنیا به پایان رسد. فقدان چاره اندیشی برای کاهش بدهی های سرسام آور امریکا یکی از اهداف اصلی این استراتژی است که به عقیده این مستندساز اوباما آن را دنبال می کند: « بدهی یک سلاح کشتار جمعی است ». او که موفقیت فیلم اش را مدیون ترس مخاطبان است با قطعیت اعلام می کند که اگر باراک اوباما دوباره به کاخ سفید راه یابد تغییری بنیادی در امریکا ایجاد خواهد کرد. این همان استدلالی است که اوباما در سخنرانی های خود علیه رامنی به کار می برد. پم پولارد نماینده زن ایالت اوکلاهما پس از تماشای این فیلم در حالی که دست می زند می گوید: « من منبع الهام خود را پیدا کردم. حاضرم برای تمام جوانانی که می شناسم و می خواهند این فیلم را ببینند بلیط بخرم. این یک سند بی نظیر است. این اولین فیلمی است که با ما حقیقت را می گوید. ما به جای هم سطح شدن با کشورهای اروپایی می خواهیم رهبر جهان باشیم اما اگر این وضع ادامه پیدا کند هیچ کس ترسی از ما نخواهد داشت ».


این مطلب، برگردان آزاد مقاله فیگارو است با عنوان زیر:

Obama 2016, le brûlot qui enflamme les républicains 


شناسه فیلم

2016: Barak Obama's America
Directors: Dinesh D'Souza, John Sullivan
Writer: John Sullivan
Country: USA
Language: English
Relese date: 24 August 2012

هیچ نظری موجود نیست: